Knap to års ventetid i ”simpel” tilståelsessag: Nu har 23-årig endelig fået sin dom

Fredag d. 12. november blev dommen afsagt i Retten i Horsens. Foto: Frederik Flintegaard

Dommeren kaldte straffesagen for simpel under retsmødet. Alligevel skulle den tiltalte, unge mand vente næsten to år på at få sagen for retten. Den lange ventetid nedsatte dog hans straf.

Af Frederik Flintegaard

22 minutter. Så kort tid varede retssagen mod den unge mand.

Beviserne var klare, vidner unødvendige, og den tiltalte erkendte sig tilmed skyldig i anklagen. Kort sagt, en ukompliceret tilståelsessag.

I desto mindre var sagsbehandlingstiden utrolig lang, for den 23-årige måtte vente hele 683 dage på at få sin sag for retten.

I dag faldt dommen endelig i sagen i Retten i Horsens, og den unge mand fik dermed tiltrængt afklaring.

En dyr blunder

På årets næstsidste formiddag i 2019 kørte den 23-årige mand i bil nær den østjyske by Ry.

På den lange, trivielle Randersvej, der forbinder byen med Silkeborgmotorvejen, påkørte den unge mand en anden bil bagfra.

”Jeg var uopmærksom i et kort øjeblik. Jeg blundede,” forklarede han i Retten i Horsens.

Blunderen blev dyr for ham, for den utilsigtede påkørsel resulterede ikke blot i buler på begge biler. Han fik ovenikøbet en retssag på halsen.

Kort retssag, lang ventetid

Selve retssagen blev afviklet hurtigt og effektivt. Anklageren lagde ud med at læse anklageskriftet op – inklusiv de to færdselslove, som den tiltalte var anklaget for at have brudt (se faktaboks).

Den unge mand erkendte sig herefter straks skyldig i anklagen om påkørslen, hvilket gjorde sagens eneste vidne overflødig. Den tiltalte havde end ikke en forsvarer med i retten.

Efter den 23-årige havde svaret på et par korte spørgsmål, bad dommeren de få tilstedeværende i det beskedne, minimalistiske retslokale om at rejse sig op, hvorefter han afsagde dom efter blot 22 minutter.

Det korte retsmøde i Horsens stod i skarp kontrast til den meget lange sagsbehandlingstid.

For på trods af sagens ukomplicerede karakter måtte den unge mand vente hele 683 dage på at få sin sag for retten. Undervejs kaldte dommeren sågar sagen for simpel.

Den lange ventetid betød, at den 23-årige i knap to år levede i uvished. En uvished om dommens indhold heriblandt strafudmålingen.

Disse to færdselslovsparagraffer blev den 23-årige mand dømt for

§ 15, stk. 3
Afstanden til foran kørende skal afpasses på en sådan måde, at der ikke er fare for påkørsel, hvis køretøjet foran standser, eller dets hastighed nedsættes. […]
 
§ 3, stk. 1
Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. […]

Nedsat straf

Dommen lød oprindeligt på en betinget frakendelse af kørekortet i tre år samt en bøde på 2.500 kr.

Men netop den lange ventetid blev den unge mand kompenseret for, fordi dommeren valgte at nedsætte straffen, så bøden ikke skulle betales.

Den 23-årige accepterede dommen og valgte derfor ikke at benytte sig af 14 dages betænkningstid.

Be the first to comment on "Knap to års ventetid i ”simpel” tilståelsessag: Nu har 23-årig endelig fået sin dom"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*