NB-byrådsmedlem i Aarhus er imod et forbud mod nikotinsalg trods statens milliardomkostninger

Henrik Arens, Nye Borgerliges medlem af Aarhus byråd, mener, at køb af cigaretter er en personlig frihed, som ikke skal fratages borgerne.

Af: Frederik Brund Flintegaard

I sidste uge fremlagde regeringen et sundhedsudspil, som indeholdt et salgsforbud mod nikotinprodukter for personer født i år 2010 eller senere.

Nye Borgerliges byrådsmedlem i Aarhus, Henrik Arens, er dog stærk modstander af forslaget.

”Det er borgerens frihed til at bruge deres penge, som de vil, der indskrænkes med forslaget. Jeg synes, det er grænseoverskridende, at politikere ønsker at bestemme så meget over borgernes liv,” mener Henrik Arens.

Et af nikotinprodukterne er cigaretter. Ifølge en rapport fra forskningscentret VIVE fra 2016 koster netop rygning staten 24 milliarder årligt i udgifter som sygepenge og behandling af rygere.

Samtidig mener sundhedsøkonom ved SDU Dorte Gyrd-Hansen, at den skadelige effekt af at ryge kan aflæses på arbejdsmarkedet.

”Rygere er mindre produktive end ikke-rygere. Samtidig er rygerne samlet set produktive i en kortere periode,” forklarer Dorte Gyrd-Hansen.

Henrik Arens anerkender, at rygning er sundhedsskadeligt, og at det er en stor udgift for staten. Men den 39-årige politiker tror ikke på, at et salgsforbud mod nikotinprodukter er løsningen på rygeproblemet.

“Det er naivt at tro, at forslaget sikrer, at ingen borgere vil ryge i fremtiden. De vil blot købe cigaretter og tobak i Tyskland, ligesom vi i dag køber spiritus dernede. Jeg tror ikke på, at ideen om en nikotinfri generation holder, som regeringen lægger op til,” siger Nye Borgerliges enlige byrådsmedlem.

Henrik Arens frygter, at et salgsforbud mod nikotinprodukter vil føre til, at staten i fremtiden vil indføre endnu flere frihedsindskrænkende tiltag.

Henrik Arens ser en glidebane for sig, hvis et salgsforbud mod nikotinprodukter indføres.

Byrådsmedlemmet anser rygning for at være en indgroet del af det danske samfund. Derfor mener han, at der skal markante ændringer til for at mindske cigaretforbruget i Danmark.

“Cigaretter er blevet en del af vores kultur, så vi skal bekæmpe denne kultur, hvis vi vil løse problemet. Jeg er kæmpe fortaler for, at vi gør, hvad vi kan for at motivere folk til ikke at ryge. Men omvendt vil jeg ikke bestemme over folks liv med et salgsforbud overfor cigaretter – folk må selv vælge,” afslutter Henrik Arens.

Be the first to comment on "NB-byrådsmedlem i Aarhus er imod et forbud mod nikotinsalg trods statens milliardomkostninger"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*