Fotojournaliststuderende tager kampen op

23-årige Martin er netop startet på fotojournalistuddannelsen i Aarhus trods ringe jobmuligheder på den anden side af studiet. Han vil gerne arbejde på et medie, der vægter fotografisk æstetik højt.

Martin startede 1. september på fotojournalistuddannelsen i Aarhus

Af Frederik Flintegaard (journaliststuderende, DMJX)

Sommerferien er slut, og for mange har hverdagen meldt sig igen. Nogle er tilmed startet på en ny uddannelse – en af dem er 23-årige Martin Ford. I sidste uge startede han på fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Martins interesse for fotografi er forholdsvis ny:

”I gymnasiet var det mit ønske at arbejde på et skriftligt medie. De sidste halvandet år har jeg dog fået øjnene op for fotografi og grafik. Jeg er blevet bidt af at fortælle andres historier visuelt. Det skriftlige og fotografiske kombineres netop i fotojournalistuddannelsen – derfor tiltaler uddannelsen mig rigtig meget.”

Anden gang var lykkens gang

Sidste år søgte han også ind på fotojournalistuddannelsen og kom sågar til samtale, men for Martin blev det desværre endestationen. 

Han gav dog ikke op og søgte igen i år. I den mellemliggende periode har Martin forberedt sig grundigt: 

”Jeg har været på et fotografisk kursus udbudt af Fatamorgana i det nordvestlige København, hvor jeg blev kastet ud i alt muligt. Kurset bekræftede mig i, at fotografi var noget for mig. Jeg har desuden assisteret rigtige fotojournalister fra bl.a. Berlingske. Jeg fulgte deres arbejde og lærte af det.”

”Der er ikke så mange jobs indenfor fotojournalistbranchen. Kun en lille procentdel af de studerende får et job lige efter uddannelsen.” 

Martin Ford

Forberedelserne gav pote, for anden gang blev lykkens gang for Martin. Årets optagelsesprøve og den efterfølgende optagelsessamtale resulterede denne gang i en studieplads på fotojournalistuddannelsen. 

Ringe jobmuligheder efter studiet

Livet som fotojournalist efter endt uddannelse er ikke nødvendigvis en dans på roser. Det er Martin dog helt klar over:

”Der er ikke så mange jobs indenfor fotojournalistbranchen. Kun en lille procentdel af de studerende får et job lige efter uddannelsen.” 

De få jobs i branchen, skyldes ifølge Martin, at fotojournalister bliver gjort overflødige, fordi almindelige journalister overtager fotojournalisternes opgaver:

”Mange medier nøjes med, at lade den almindelige journalist tage billeder med sin telefon. Det hurtige snapshot og det jævne billede bliver i dag brugt rigtig meget og overtager mere og mere.”

Den pressede branche har dog ikke afholdt Martin fra at søge ind på fotojournalistuddannelsen og forfølge sin drøm om at blive fotojournalist – han tager kampen op.

Drøm om job hos en landsdækkende avis

Martin har allerede overvejet, hvad arbejdslivet efter studiet i Aarhus skal byde på. Han vil gerne arbejde som fotojournalist på en af de store danske aviser, som for eksempel Berlingske eller Politiken. 

”Jeg synes, disse medier fastholder fokus på flotte billeder i deres aviser, som ikke blot er taget med en iPhone. De går meget op i æstetik og det er vigtigt for mig, så her vil jeg gerne arbejde i fremtiden,” fortæller Martin. 

”Mange medier nøjes med, at lade den almindelige journalist tage billeder med sin telefon. Det hurtige snapshot og det jævne billede bliver i dag brugt rigtig meget og overtager mere og mere.”

Martin Ford

Trods de dystre fremtidsudsigter for de fotojournaliststuderende tager Martin kampen op og drømmer om en fremtid som fotojournalist på en af de danske, landsdækkende aviser. 

1 Kommentar på "Fotojournaliststuderende tager kampen op"

  1. En rigitg godt vinklet artikel, Frederik. Den er fokuseret på uddannelsen til og livet som fotojournalist. Mange fint lange og relevante citater fra Martin, og du har taget et helt perfekt foto. Du skal arbejde med at luge ud i sproglige klicheer: Anden gang er lykkens gang, en dans på roser, gav pote, tager kampen op. Her kører dit ellers fine sprog på automatpilot. Tjek kommaer, og overvej, om du kan droppe din første linje i anslaget, så du begynder mere konkret. Og drop også afslutningen, men lad i stedet kilden få det sidste ord i et citat fx.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*